Skip to content

Mihai Chirica, desemnat „Omul Anului 2019” în cadrul Galei „VIP Magazin”

Cu această ocazie primarul Mihai Chirica a oferit revistei „VIP Magazin” un interviu pe care vă invităm să îl parcurgeți:

1. Cum a fost anul 2019? Un an al victoriilor, al reconfirmării sau un an de muncă asiduă?
Sunt convins că tocmai munca asiduă poate transforma o idee într-o victorie! De aceea, anul 2019 – ca și anii anteriori de mandat de primar al Iașului – l-am dedicat respectării angajamentelor pe care mi le-am asumat în fața ieșenilor. Doar ieșenii pot spune ce a însemnat anul 2019 pentru ei și pentru oraș. Eu văd că Iașul a continuat să se schimbe în bine, fapt dovedit de boom-ul economic pe care-l traversează în ultimii ani precum și recunoașterea națională și internațională de care a început să se bucure.

2. Care este cea mai importantă reușită a dvs. de pe parcursul carierei?
Dacă ne referim strict la mandatul de primar, atunci faptul că am reușit să recâștig încrederea ieșenilor în administrația locală! Pe această bază solidă, am început împreună, repet: împreună!, să facem din Iași un oraș în care chiar merită să trăiești!

3. Care este cea mai importantă realizare a dvs. în anul 2019?
Nu este a mea, ci a ieșenilor! Iașul a devenit un oraș tot mai căutat de investitori și de turiști, un oraș despre care se vorbește tot mai mult în țară și în străinătate. Un oraș care contează și impresionează! Vizita Sanctității Sale Papa Francisc la Iași de anul trecut poate fi interpretată și în acest sens!

4. Ce impact direct asupra societății a avut activitatea desfășurată de dvs. în 2019?
M-am declarat de la început un adversar înverșunat al lui Liviu Dragnea și al modului în care acesta conducea atât PSD cât și țara, prin șefii de guvern pe care-i nominaliza ori îi dădea jos după bunul său plac. Promovarea nulităților în funcțiile cele mai importante ale statului, corupția generalizată, disoluția instituțiilor statului, slăbirea independenței justiției sunt doar câteva dintre relele făcute de Dragnea acestei țări, într-un timp extrem de scurt. Îmi place să cred că și opoziția mea fermă față de abuzurile acestui individ, arestat în cele din urmă, a întreținut speranța românilor că România merită mai mult!

5. Cât loc ocupă relația cu moldovenii de peste Prut și promovarea valorilor europene sau românești în activitatea dvs.?
Am declarat întotdeauna că sunt un unionist! Sunt unionist, sunt moldovean, sunt român, sunt european! Cred în democrație și în libertate, cred în valorile universale, legitimate de istorie, și sunt convins că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Istoria și cultura noastră sunt comune, și încă nu mi-am pierdut speranța în construirea unei autostrăzi care să lege Moldova de Ardeal. De ce nu ar lega și Basarabia de Ardeal?

6. Sunteți un primar în care lumea are încredere. Cât de dificil e să nu dezamăgești?
Depinde pe cine dezamăgești. Sunt convins că l-am dezamăgit pe Liviu Dragnea și mă bucur că am făcut acest lucru. Cât îi privește pe ieșeni, dacă un primar își respectă cuvântul și luptă pentru comunitate, oamenii rămân alături de el, chiar dacă unii îl mai și critică din când în când. E dreptul, ba chiar este obligația lor să îi atragă atenția primarului când mai greșește.

7. Care este moto-ul dvs?
Cred în ceea ce fac. Lupt pentru ceea ce-mi doresc.

8. Credeți că ceea ce faceți poate schimba lumea? Cum?
Toți schimbăm lumea în felul nostru. Unii în rău, alții în bine. În ultimul timp, am devenit tot mai preocupat de problemele mediului înconjurător, visul meu fiind acela de face din Iași un oraș tot mai verde.

9. Dacă aveți timp liber, cum îl consumați?
Puținul timp liber îl petrec în familie, lângă cei dragi, dar și citind, mai ales seara. De asemenea, făcând sport alături de prieteni.

10. Care este rețeta succesului dvs?
Repet motto-ul: Cred în ceea ce fac. Lupt pentru ceea ce-mi doresc.

11. Care sunt primele cinci lucruri pe care le-ați făcut în momentul în care ați ajuns edil la Iași?
Le-am mulțumit ieșenilor, am mulțumit familiei, am mulțumit prietenilor, am mulțumit colaboratorilor, am mulțumit criticilor!

12. Ce altceva v-ar fi plăcut să faceți?
Orice mi-ar fi dat satisfacția împlinirii profesionale. Nu complexitatea ori măreția jobului contează, ci povestea pe care o creezi în jurul acestui job. Important e să ajungi unde ți-ai propus, să-ți atingi țelurile și potențialul, respectându-i atât pe ceilalți cât și pe tine însuți.

13. Ce carte aveți pe noptieră?
Îmi place să citesc mai multe cărți concomitent. În acest moment, citesc o interesantă Istorie a Europei, de S. Jenkins; România în Primul Război Mondial de Petre Otu; mă cufund în Patericul Mare (Apoftegmele părinților pustiei) și răsfoiesc o Enciclopedie despre cei 1000 de ani de Civilizație și Cultură Românească.

14. Ce așteptări aveți de la anul 2020?
Comunitatea ieșeană să rămână la fel de unită și să continui împreună cu ieșenii marile proiecte ale Iașului!