Skip to content

Iași – ”Comunitate Sustenabilă”

La rândul său, Excelența Sa Arthur Mattli a remarcat schimbările pozitive care au avut loc în ultimii ani în ceea ce privește aspectul Municipiului Iași și a subliniat că relațiile de colaborare trebuie să continue cu același dinamism ca și în trecut.

Este o onoare pentru toți ieșenii că, începând de astăzi, am intrat în rândul orașelor sustenabile din punct de vedere energetic. Este o muncă lungă, o muncă grea, legată de dorința de a lăsa celor care vor veni după noi un oraș cât mai curat, din toate punctele de vedere. Avem o obligație ca oameni politici în funcție să ne gândim zi de zi, ceas de ceas, că acest oraș nu este al nostru, este al urmașilor noștri, iar ei trebuie să se bucure de o calitate bună a vieții. Toate programele noastre de investiții au obligatoriu și partea sustenabilă a fiecărui proiect. Este datoria morală pe care o avem față de cei cărora le vom lăsa moștenire acest oraș!
 
Obținerea Certificatului de „Comunitate Sustenabilă” în domeniul eficienței energetice a fost posibilă ca urmare a două proiecte dezvoltate de Romanian Green Building Council. Este vorba despre proiectul „Instituționalizarea European Energy Award în România”, realizat prin Programul de Cooperare Elveția – România și care a contribuit la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, și un proiect care vizează armonizarea European Energy Award cu alte sisteme de evaluare a comunităților realizat prin programul European CoME EASY.
După ceremonia de la Palatul Roznovanu, ne-am deplasat la intrarea în oraș din zona Păcurari, unde am dezvelit împreună un indicator de Comunitate Sustenabilă.
 
Acordarea acestui premiu confirmă eforturile comunității locale de a implementa măsurile din Planul de Acțiune pentru Eficiență Energetică și constituie baza unui concept integrat al pachetelor de proiecte care au ca obiect creșterea eficienței energetice pe toate componentele: iluminat public, transport local, sistem încălzire centralizat și servicii de gospodărire locală.