Skip to content

MUNICIPIUL RÂMNICU VÂLCEA, PRINTRE FINALIŞTII MISIUNII COMISIEI EUROPENE „100 DE ORAŞE INTELIGENTE ŞI NEUTRE CLIMATIC”

Municipiul Râmnicu Vâlcea a intrat oficial în competiţia pentru participarea la misiunea lansată de Comisia Europeană „100 de Oraşe inteligente şi neutre climatic”, în cadrul căreia sunt disponibile peste 360 de milioane de euro.

Primăria locală a intrat în faza finală a selecţiei pentru participarea la acest proiect al forului european care, cu susţinerea şi din partea unor organisme şi instituţii financiare internaţionale, între care Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, oferă suport şi finanţare pentru oraşele europene care şi-au propus să devină parte a misiunii UE de a reduce poluarea şi de a creşte rezilienţa în faţa schimbărilor climatice.

Municipiul Râmnicu Vâlcea face un pas important în a deveni un oraş inteligent şi neutru climatic până în 2030. Faptul că ne numărăm printre finalişti reprezintă o recunoaştere a implementării cu succes, de către administraţia locală, a proiectelor de regenerare urbană, eficienţă energetică şi transport sustenabil care au contribuit semnificativ la reducerea emisiilor de CO2 în mediul urban. În momentul de faţă, ne numărăm printre finalişti şi sperăm că vom fi selectaţi să facem parte din Misiune”, a declarat primarul Mircia Gutău.

Reprezentanţii municipalităţii au menţionat că participarea în acest proiect va da în primul rând posibilitatea administraţiei publice locale să lucreze şi înveţe din experienţa altor oraşe despre cum să ofere un mediul mai curat şi sănătos râmnicenilor.

„Locuitorii Râmnicului vor putea beneficia de un oraş mai puţin poluat, cu o administraţie locală capabilă să ofere servicii publice ‘inteligente’ care să deservească toţi cetăţenii, în timp util şi eficient. În eventualitatea în care va fi selectat să facă parte din misiune, municipiul Râmnicu Vâlcea va primi deopotrivă asistenţă tehnică precum şi financiară pentru implementarea acestor soluţii la nivel local”, a adăugat responsabilul cu implementarea proiectelor cu finanţare europeană din Primăria Râmnicului, viceprimarul Andrei Gheorghiu.

Municipiul Râmnicu Vâlcea a semnat deja şi Formularul de Adeziune 2030 al Pactului Primarilor, angajându-se astfel să reducă cu 40% emisiile de dioxid de carbon şi eventual a altor gaze cu efect de seră, până în anul 2030.

sursă: AGERPRES