Skip to content

Summitul European al Orașelor și Regiunilor

Președintele AMR, dl. Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca, a participat la Summitul European al Orașelor și Regiunilor, care a avut loc în Marsilia. Tema evenimentului: Uniți pentru Ucraina, Uniți pentru Democrație.

Iată verbatimul discursului ținut de domnul președinte:

„Doamnelor și domnilor, bună ziua tuturor!
Voi încerca să răspund întrebărilor dumneavoastră. Voi începe cu niște date statistice. Până ieri, în România au trecut granița 120.000 de refugiați, 70.000 au tranzitat către vestul Europei iar 50.000 sunt încă pe teritoriul țării noastre. Ce e important, 18.000 dintre refugiați sunt copii cărora trebuie să le oferim acces la educație.
În al doilea rând, din primul moment autoritățile locale și regionale au fost în alertă pentru a sprijini refugiații. Ne bucurăm de un sprijin fabulos venit din partea societății civile. Peste tot, este o mobilizare exemplară. În Cluj-Napoca, am creat inițiativa „Toți pentru Ucraina”.
Partea cea mai grea a acestui război nu a venit încă. Trebuie deci să fim pregătiți pentru mai rău. Acesta nu este un sprint, ci un maraton și avem nevoie de sprijin european pentru următorii pași. Sub coordonarea autorităților și cu sprijinul cetățenilor, momentan situația este sub control, însă vom avea nevoie în viitorul apropiat de mecanismul European de intervenție în caz de urgență.
Uniunea Europeană trebuie să aibă o voce puternică și unită. Sunt atât de mândru să fiu european și să fiu parte a acestei voci comune. Este pentru prima dată când Europa demonstrează cât de uniți suntem, iar încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană va crește în lunile ce urmează.
Fără concesii deci față de domnul Putin! Ce e prea mult e prea mult!
Primarii și orașele trebuie să stea în contact permanent cu corespondenții lor din Ucraina astfel încât să poată primi suportul rapid și pragmatic de care au nevoie de la noi în aceste momente.
Cred că acesta este un mesaj puternic din partea noastră. Cred de asemenea, că sancțiunile trebuie extinse și asupra Belarusului.
Trebuie să sprijinim accelerarea procedurilor de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Trebuie să le trimitem următorul mesaj: nu sunteți singuri deoarece împărtășim cu toții aceleași valori Europene.
Recomand, dragi primari, dragi colegi, luați legătura cu autoritățile locale din Ucraina și din Republica Moldova. Au nevoie de sprijin în teren, folosiți-vă deci de orice mecanism de care dispuneți pentru a-i sprijini.
Nu în ultimul rând, nu învinovățim poporul rus pentru acest război.
În calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România am trimis o scrisoare către 327 primari ai orașelor din Rusia, cerându-le să oprească acest război deoarece nu este războiul lor. Acesta este războiul lui Putin și nu putem accepta ca tinerii să se omoare între ei pentru ambițiile acestui om!
Tinerii ar trebui să colaboreze și să trăiască în pace în Europa. Trebuie să facem tot ce putem pentru a opri acest război!
Acesta este începutul sfârșitului pentru regimul Putin. Nu mai este o chestiune de „dacă”, ci o chestiune de „când”! Dacă rămânem uniți, acesta este finalul acestui regim.
Domnule Putin – sunteți singur!
Domnule Putin – sunteți de partea greșită a istoriei!
Domnule Putin, nu puteți construi viitorul reinventând demonii trecutului! Locuim într-o Uniune Europeană a Păcii și Democrației – trebuie să învățăm că democrația, pacea și colaborarea sunt cheia viitorului, nu reinventarea demonilor trecutului, așa cum domnul Putin încearcă acum să facă.
După cum spunea Monnet, preferăm să ne luptăm în jurul unei mese decât pe câmpul de luptă! Aceasta este lecția din partea Europei, trebuie să luptăm și să apărăm democrația de pe continentul european!
Toți pentru Ucraina! Toți pentru democrație!”