Skip to content

Președintele AMR, dl. Emil Boc, noul președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor

Președintele AMR, dl. Emil Boc, a fost ales astăzi președinte al Comisiei pentru politică de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) pentru un mandat de 2 ani și jumătate. Comisia COTER urmărește îndeaproape cadrul financiar multianual și bugetul UE, precum și politica în domeniul transporturilor, dezvoltarea teritorială, cooperarea transfrontalieră, amenajarea teritoriului și chestiunile urbane.

Cu această ocazie, dl Emil Boc a declarat: „În calitate de președinte COTER, una dintre cele mai importante priorități este să mă asigur că vom avea o implementare eficientă, durabilă și calitativă a actualelor programe de coeziune și o politică de coeziune puternică în viitor. Vom dedica foarte multă atenție viitoarelor dezbateri pe acest subiect. Mă voi întâlni, în curând, cu comisarul UE pentru politica de coeziune și reforme, dna Elisa Ferreira, pentru a discuta despre planul nostru de acțiune comun: trebuie să lucrăm îndeaproape cu comisia pentru a oferi sprijinul necesar autorităților locale și regionale și pentru a accelera implementarea proiectelor. Vreau să mă asigur că activitatea noastră din comisia COTER are un impact real în teritoriile noastre și că nicio regiune nu este lăsată în urmă, indiferent de dimensiune, provocări demografice sau geografice. Trebuie să lucrăm împreună cu toate instituțiile UE și să ne asigurăm că vocea orașelor, a regiunilor și a cetățenilor noștri este auzită. Coeziunea nu este o tehnicalitate, ci un principiu politic, este lipiciul care menține Europa unită. Viitorul democratic al Europei depinde de viitorul politicii de coeziune. În aceste momente dificile avem nevoie în special de coeziune și solidaritate pentru a putea răspunde corect și eficient la nevoile cetățenilor noștri”.

Pentru a doua oară în istoria Comitetului European al Regiunilor (CoR) cu sediul la Bruxelles, un român a fost ales în funcția de președinte al unei comisii CoR. În perioada 2010-2012, dl Alin Nica – actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, pe atunci primar al comunei Dudeștii Noi din județul Timiș, a mai deținut funcția de președinte al Comisiei pentru Educație, Tineret, Cultură și Cercetare (EDUC) din cadrul CoR.

Dl Emil Boc a preluat mandatul de la dna Nathalie Sarrabezolles din Franța. Mai multe detalii despre numire, atribuțiile și prioritățile dlui Emil Boc pot fi consultate aici: https://committeeoftheregions.liveblog.pro/lb-committeeoftheregions/blogs/632b34b8d13bb692ed634a20/index.html?utm_source=Twitter&utm_medium=social&utm_campaign=Liveblog%20151%20plenary