Skip to content

AMR a fost prezentă la „New European Bauhaus in Regions and Cities Event”

În perioada 21-22 Iunie 2023, Asociația Municipiilor din România (AMR) a participat la Bruxelles în cadrul „New European Bauhaus in Regions and Cities”.

New European Bauhaus (NEB) reprezintă o inițiativă inovatoare și inspirațională, lansată de Comisia Europeană, care propune o abordare creativă și interdisciplinară pentru conectarea Pactului Verde European cu mediul nostru construit și experiențele noastre de viață. Inspirată de mișcarea Bauhaus din anii 1920, care a combinat arta, designul și arhitectura pentru a crea un mediu construit funcțional și estetic, New European Bauhaus are ca scop promovarea unui viitor sustenabil și inclusiv.

Prin implicarea cetățenilor și a comunităților în procesul de proiectare și dezvoltare a spațiilor urbane, New European Bauhaus urmărește să creeze locuri care să răspundă nevoilor și aspirațiilor oamenilor, să promoveze incluziunea socială și să îmbunătățească calitatea vieții în orașe și regiuni.

Această inițiativă europeană reprezintă o oportunitate deosebită pentru autoritățile locale de a-și promova proiectele inovatoare și de a contribui la dezvoltarea durabilă și la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile noastre.

În ceea ce privește relația muncipiilor din România cu NEB, „Minda – reconversia unui fost sit industrial într-un loc pentru comunitate și pentru industriile creative”, proiect al municipiului Reșița, este unul dintre cele două proiecte din România desemnate câștigătoare ale apelului „Sprijin pentru inițiativele locale ale Noului Bauhaus European”, urmând să primească sprijin pentru implementare.

De asemenea, municipiul Cluj-Napoca s-a aflat în competiția NEB Prizes 2023 pe lista finaliștilor în categoria „Prioritizarea locurilor și persoanelor care au cel mai mult nevoie” (segmentul dedicat tinerilor).

Proiectul clujean, intitulat „.lumen Empowering the blind” are ca obiectiv autonomizarea și îmbunătățirea calității vieții persoanelor nevăzătoare. Această nominalizare reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse de Cluj-Napoca pentru crearea unor soluții inovatoare care să răspundă nevoilor specifice ale comunității. Proiectul reprezintă dovada unei colaborări productive între autoritățile locale și mediul privat în folosul comunității.

Felicităm municipiile Cluj-Napoca și Reșița pentru recunoașterea internațională a inițiativelor obținută în cadrul evenimentului „New European Bauhaus in Regions and Cities”! AMR rămâne un susținător al proiectelor de dezvoltare locală durabilă care să conducă la îmbunătățirea calității vieții în municipiile din România și încurajează aplicarea în cadrul inițiativelor europene.

Mai multe detalii, inclusiv despre oportunități viitoare, sunt disponibile online: https://new-european-bauhaus.europa.eu/get-involved/funding-opportunities_en.