Skip to content

Întrunirea Comitetului Director al AMR cu Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Agenția Națională pentru Achiziții Publice

 
Astăzi, 11 aprilie 2022, a avut loc, la București, ședința de lucru a Comitetului Director al AMR la care au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

Evenimentul a constat în 4 sesiuni de discuții, timp în care membrii Comitetului Director au putut lua cuvântul, discutând teme de interes cu reprezentanții ministerelor aflați în sală.
================

Agenda întâlnirii a vizat:
 
I.   MINISTERUL EDUCAȚIEI

1.     Transportul local al elevilor din învățământul preuniversitar;
2.     Organizarea, funcționarea și finanțarea învățământului antepreșcolar;
3.     Stadiul activităților incluse în componentele PNRR, gestionate de Ministerul Educației (Învățământul Dual – Programul România Educată);
 
II.MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI

4.     Proiectul OUG privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente reducerilor procedurale aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislația în domeniul achizițiilor publice (corecții financiare POR 2014 – 2020);
5.     Stadiul desfășurării activităților incluse în componentele PNRR, gestionate de MDLPA;
6.     Alte subiecte: Legea poliției locale; PNI Anghel Saligny; problema creșterii prețurilor materialelor și impactul asupra finanțării proiectelor;
 
III. MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR
7.     Stadiul desfășurării activităților incluse în componentele PNRR gestionate de MDLPA;
8.     Compensarea cantitativă a energiei produse cu cea consumată de către autoritățile publice locale

IV. AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ACHIZIȚII PUBLICE
================

În cadrul ședinței a fost dezbătută necesitatea reformei administrativ-teritoriale a României, un subiect care rămâne prioritar pentru Asociația Municipiilor din România și care trebuie plasat pe agenda politică pentru a conduce la debirocratizare, descentralizare și eficientizare economică.

Totodată, accelerarea utilizării banilor europeni, atât din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și din fonduri europene, a fost o altă temă cheie a discuțiilori. În acest sens, s-a prezentat stadiul proiectelor aflate în desfășurare până la acest moment la Ministerul Educației, Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, obținându-se promisiuni în ceea ce privește consultarea AMR în elaborarea ghidurilor și a metodologiilor specifice.

Ministrul Educației, dl. Sorin CÎMPEANU, a făcut precizări cu privire la rezolvarea problemelor scadente, respectiv la cele care vizează decontul transportului elevilor (evidențiind nevoia consultării cu Ministerul Finanțelor pentru clarificări bugetare), finanțarea unităților de învățământ care se află încă sub managerierea administrațiilor locale, proiectul de lege propus de Ministerul Educației pentru instituirea funcției de director administrativ cu competențe economico-administrative (din nevoia menținerii unui dialog eficient între școli și administrațiile publice locale).

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, dl. Attila CSEKE, a asigurat că Ordonanța de Guvern (OG) privind creșterea prețului la materialele de construcție este în pregătire și va intra în circuitul de aprobare într-un viitor apropiat, astfel încât să fie preîntâmpinată blocarea banilor europeni. Acesta a declarat referitor la codul urbanismului că va fi pus în transparență publică, iar odată cu adoptarea acestuia vor exista modificări asupra documentației tehnice necesare, în sensul diminuării dificultății și dimensiunii acesteia, iar prin programul național Anghel Saligny se vor prelua proiectele mature și se vor aloca fonduri pentru drumuri.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl. Barna TÁNCZOS, a punctat soluția de a scoate din funcțiune mașinile mai vechi de 15 ani, urmând ca până la data de 1 iulie a.c aceasta să intre în vigoare sub forma unui program Rabla 2 care prevede o sumă de 3000 lei pentru predarea la sediul primăriei a unui astfel de autovehicul. De asemenea, acesta a exprimat și necesitatea stabilirii unor categorii de containere supraterane și subterane, în vederea deschiderii apelului de proiecte care vor fi finanțate prin Pilonul I din PNRR – Tranziția Verde, Componenta I.3. Managementul deșeurilor. În ceea ce privește plata compensațiilor pentru amprenta de carbon, Ministrul Mediului a precizat că a fost aprobată o Ordonanță de Guvern în acest sens și că așteaptă clarificări în ceea ce privește posibilitatea de a fi plătite compensații și UAT-urilor.

Președinta Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, dna. Iuliana FECLISTOV, împreună cu alți reprezentanți ANAP, au supus atenției primarilor de municipii posibilitatea achizițiilor publice în sistem centralizat (UCA), instrumentele ANAP structurate în așa fel încât să vină în ajutorul APL-urilor în demararea de procese de achiziție și a subliniat reforma 8 din sistemul de achiziții publice, care prevede înființarea altor 4 UCA pe lângă cele deja existente.
================

Au participat:
 
–       Ministrul Educației, dl. Sorin CÎMPEANU;
–       Secretar de stat // Învățământ preuniversitar, Ministerul Educației, dl. Sorin ION;
–       Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, dl. Attila CSEKE;
–       Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl. Barna TÁNCZOS
–       Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, dl. Laurențiu-Adrian NECULAESCU;
–       Președinta Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, dna. Iuliana FECLISTOV;
–       Reprezentanți ANAP;

================

Din partea AMR:
1.Emil BOC, președinte AMR, Primarul municipiului Cluj-Napoca;
2.Constantin TOMA, Președinte Executiv AMR, Primarul municipiului Buzău;
3.Ion LUNGU, Prim-vicepreședinte AMR, Primarul municipiului Suceava;
4.Ionuț-Florin PUCHEANU, Prim-vicepreședinte AMR, Primarul municipiului Galaţi;
5.Lia-Olguța VASILESCU, Vicepreședinte AMR, Primarul municipiului Craiova;
6.Florin Alin BIRTA, Vicepreședinte AMR, Primarul municipiului Oradea;
7.Ionel CIUNT, Vicepreședinte AMR, Primarul municipiului Zalău;
8.Florin-Tiberiu IACOB-RIDZI, Vicepreședinte AMR, Primarul municipiului Petroșani;
9.Ciprian CIUCU, Primarul Sectorului 6 București;
10. Dan BOBOUȚANU, Primarul municipiului Hunedoara;
11. Călin Laurențiu BIBARȚ, Primarul municipiului Arad;
12. Vasile PAVĂL, Primarul municipiului Vaslui;
13. Marcel-Laurențiu ROMANESCU, Primarul municipiului Târgu Jiu;
14. Daniel Cristian STAN, Primarul municipiului Târgoviște;
15. Nicolae-Florin OANCEA, Primarul municipiului Deva;
16. Árpád – András ANTAL, Primarul municipiului Sfântu Gheorghe;
17. Gábor KERESKÉNYI, Primarul municipiului Satu Mare;
18. Lucian-Daniel STANCIU-VIZITEU, Primarul municipiului Bacău;
19. Astrid-Cora FODOR, Primarul municipiului Sibiu;
20. Mircia GUTĂU, Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea;
21. Alin Ioan MOLDOVEANU, Primarul municipiului Câmpina;
22.  Ștefan ILIE, Primarul municipiului Tulcea;
23. Leonard ACHIRILOAEI, Primarul municipiului Roman;
24. Daniel NICODIM, Viceprimarul municipiului Ploiești;
25. Marius Vasile SCRECIU,, Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin;
26. Allen COLIBAN, Primarul municipiului Brașov;
27. Ioan Iulian SÎRBU, Primarul municipiului Sighișoara.
28. Ctin Mitache, Directorul General al AMR

2 Comments


Comments are closed for this article!