Skip to content

PODUL CENTENARULUI DIN ORADEA A FOST DESCHIS ÎN PREZENȚA COMISARULUI EUROPEAN CORINA CREȚU

Lucrările la Podul Centenarului au început anul acesta, la sfârșitul lunii ianuarie. Construcția podului a fost  realizată de asocierea de firme SC Freyrom SA (lider) – SC Procons Group SRL – SC Electro Excel Green Consulting SRL – SC Aquacons SRL. Prețul contractului de lucrări este de 11.343.150,89 lei fără TVA, durata de execuţie fiind de 12 luni. Construcția s-a încheiat cu două luni înainte de termen.

Potrivit constructorului, Podul Centenarului este cea mai mare structură de acest gen din România, având o deschidere de 80 m, susținerile fiind doar pe mal. Podul Centenarului este un pod în arc cu cală la mijloc, lățimea totală a construcției fiind de 18 m, fiind prevăzut cu două sensuri de circulație, fiecare bandă având 3,5 m. Totodată, trotuarele sunt foarte generoase, având fiecare 3 m lățime, ele deservind atât pietonii cât și bicicliștii. În ceea ce privește legăturile cu străzile adiacente, acestea sunt asigurate  prin două intersecții sub formă de girație.

Primarul Ilie Bolojan a declarat: „Doresc în primul rând să- i urez bun venit d-nei comisar Corina Crețu la Oradea. Totodată, se cuvine să mulțumesc constructorilor și proiectanților acestui pod, companiei Freyrom care a construit podul, să mulțumesc Agenției de Dezvoltare Nord-Vest, colegilor din Primăria Oradea și Autorității de Mangement a Programului Operațional Regional pentru tot concursul și pentru toată implicarea. Valoarea aproximativă este de 3,3 milioane euro, dintre care 2,6 milioane euro reprezintă finanțarea europeană, iar diferența de bani o reprezintă cofinanțarea noastră. Proiectul în sine face parte dintr-un pachet de cinci proiecte care se realizează în zona centrală a municipiului Oradea, valoarea totală a acestora fiind de 15 milioane de euro, din care contribuția noastră reprezintă aprox 12%. Acest pod, în afară de faptul că va asigura o mai bună legătură pietonală și a bicicliștilor între maluri, va permite și introducerea curselor în zona centrală, pentru că așa cum știți în zona străzilor Eminescu-Porțile de Fier nu aveam acces auto. Acest pod va permite liniilor de autobuz, care vor circula de anul viitor, să acopere inclusiv zona centrală. Profit de acest prilej să mulțumesc Comisiei Europene, reprezentată azi de d-na Corina Crețu, pentru finanțarea pe care a asigurat-o României și implicit orașului nostru. Astfel, se cuvine ca acest pod al Centenarului să aibă arborate toate drapelele țărilor din Uniunea Europeană, ca o formă de respect pentru contribuția cetățenilor europeni la fondurile de coeziune pe care noi le-am accesat.”

La rândul său, comisarul european Corina Crețu a precizat: „Pentru mine este o bucurie și o onoare să inaugurez proiecte care sunt în beneficiul cetățenilor și doresc să felicit autoritățile locale, pentru că ele sunt mai aproape de cetățeni și au această responsabilitate de a pune în practică ideile care vin în sprijinul îmbunătățirii vieții oamenilor. Așa cum se vede, Oradea a înflorit în ultimii ani datorită acestei strategii. Cred că acesta este un proiect emblematic pentru că este una dintre cele mai mari și mai importante investiții din perioada actuală de programare 2014-2020”.

Aflată la Oradea la invitația primarului Ilie Bolojan, comisarul european Corina Crețu a vizitat, înaintea inaugurării podului, Primăria Oradea, unde a avut o întrevedere cu prefectul Ioan Mihaiu, președintele Consiliului Județean Pasztor Sandor și primarul Ilie Bolojan.