Skip to content

Topul celor mai performante administrații locale

UrbanizeHub, un start-up online global, agregator de idei, opinii, proiecte și știri despre orașe inteligente și dezvoltare urbană sustenabilă, a elaborat și anul acesta așa-numitul „Îndrumar pentru Primari” și a realizat un top cu cele mai eficiente 10 primării din țară.

Topul pleacă de la un set de indicatori obiectivi, suplimentați cu o abordare subiectivă – s-au uitat mai ales la primăriile cu realizări aparte sau inovații într-un domeniu sau altul. Conform Îndrumarului, cel mai important indicator pentru performanța unei administrații locale este forța sectorului privat.

Primul indicator la care s-au uitat a fost capacitatea de a mobiliza fonduri europene. Este indicatorul cel mai des folosit pentru a măsura proactivitatea și implicarea unei administrații locale în România, în momentul de față. Pentru a calcula acest indicator, afost utilizată baza de date pusă recent la dispoziție de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Datele acestea au fost suplimentate cu date disponibile separate pe programele Interreg, ce au adus venituri adiționale importante localităților din județele de graniță.