Skip to content

Dezbaterea televizată ,,Managementul deșeurilor – de la sursă de amenzi, la resursă și profit”

Astăzi, 23 februarie 2022, a avut loc Conferința Națională ,,Managementul deșeurilor- de la sursă de amenzi, la resursă și profit”, difuzată de postul Antena 3, în cadrul emisiunii “România inteligentă”. Dezbaterea televizată a vizat tema gestionării deșeurilor, componentă asumată prin Componenta 3 din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Din partea Asociației Municipiilor (AMR) au participat, cu interveții punctuale,  Președintele Executiv AMR, primarul municipiului Buzău, dl. Constantin Toma și primarul sectorului 6 București, dl. Ciprian Ciucu.

Dl. Constantin Toma a exprimat necesitatea aplicării principiului economiei circulare, transformarea deșeurilor în resurse compostabile reprezentând una dintre cele mai bune soluții în ceea ce privește sistarea importului de compost la nivel național. Președintele Executiv AMR a semnalat și problema țintelor de reciclare de neatins impuse la nivel european, ținte care aduc la nivelul UAT-urilor pierderi financiare substanțiale din cauza amenzilor aplicate. Totodată, primarul municipiului Buzău a pus în discuție stadiul planului de acțiune aferent economiei circulare, manifestând disponibilitatea AMR de a colabora în continuare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) cu privire la elaborarea unei legislații care să fie atât în favoarea mediului, cât și a autorităților locale.

Dl. Ciprian Ciucu a precizat că depunerea de proiecte prin AFM este esențială în ceea ce privește colectarea deșeurilor de la nivelul populației, pentru ca ulterior să se poată realiza și sortarea acestora. Primarul sectorului 6 București a menționat în dezbaterea televizată și nevoia de investiții, așa cum sunt, spre exemplu, stațiile moderne de sortare. Coordonarea și colaborarea între mediul privat și autoritățile locale sunt, în accepțiunea domnului primar, indicatori indispensabili în vederea obținerii unor rezultate optime și pe termen lung pentru problema națională ridicată de managementul deșeurilor.

 

În cadrul conferinței au participat:

-Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS;

-Ministrul Economiei, Florin SPĂTARU.