Skip to content

Bruxelles, 24-26 octombrie, Just Transition Platform Conference.

Evenimentul, co-organizat de Comisia Europeană – Direcția General Politică Regională și Urbană (DG REGIO) și de Direcția Generală Energie (DG ENER), a inclus subiectul regiunilor de cărbune aflate în tranziție precum și seminarii privind regiunile intensive în carbon.

În acest context, în data de 26 octombrie, s-a desfășurat la sediul Comitetului European al Regiunilor (CoR) ”Dialogul pe mai multe niveluri privind tranziția justă” cu scopul de a promova schimbul între diferitele niveluri de guvernanță în procesul de tranziție justă în întreaga Europă. Din partea AMR au participat domnii Emil Boc – Președinte al Comisiei COTER din cadrul CoR și primarul municipiului Cluj-Napoca și dl. Florin Tiberiu Iacob Ridzi – primarul mun. Petroșani și membru CoR.

Dl Tiberiu Iacob Ridzi a prezentat situația municipiului Petroșani privind minele de cărbune precum și starea actuală a procesului de tranziție, accentuând importanța dezvoltării turismului în regiune:“Este pentru prima dată când, în rândul populației, există în Valea Jiului un grad ridicat de acceptabilitate a schimbării paradigmei economice de la minerit la alte alternative economice, pentru că oamenii văd că există și strategii și proiecte dar și partea de finanțare a acestora. Pot declara cu tărie că în Valea Jiului a renăscut speranța dar și așteptările pentru un trai mai bun, pentru o ”tranziție justă” către aceste deziderate.”

Printre participanți s-au numărat:

-dna Martina MICHELS – Membru al Parlamentului European,

-dna Sofia ALVES – Director al directoratului Dezvoltarea Capacității Administrative și Implementarea Programelor din cadrul Comisiei Europene,

-dl. Radim SRŠEŇ – ministru adjunct pentru dezvoltare regională din Republica Cehă,

-dna Sari RAUTIO – raportor al opiniei Just Transition din cadrul CoR,

-dl. Jakub CHELSTOWSKI – Guvernatorul Regiunii Silesian din Poloni 

-dna Anne RUDISUHLI – Consiliul Departamental Bouches-du-Rhône, Franța.