Skip to content

Clujul Verde și startul programului Rabla Local la nivel național

Într-o conferință de presă organizată la Primăria Cluj-Napoca, alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, primarul Emil Boc a anunțat stadiul mai multor proiecte de mediu și dezvoltarea dimensiunii verzi a orașului Cluj-Napoca în contextul schimbărilor climatice.

Dintre temele discutate:

– Începerea lucrărilor la Parcul Est, cel mai important proiect verde din istoria municipiului Cluj-Napoca, un parc de biodiversitate ce se va întinde pe o suprafață de peste 45,5 de hectare. Pentru realizarea proiectului municipalitatea a obținut finanțare de 10 milioane de euro din partea Ministerului Mediului.

– Pădurea urbană Borhanci, parte a proiectului HUB Educațional Borhanci, proiect pentru care, întrucât actuala finanțare europeană este insuficientă, municipalitatea a solicitat sprijinul Ministerului Mediului prin alocarea de fonduri suplimentare.

– Startul programului Rabla Local pe data de 31 iulie 2023, ora 10:00, când persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate. Bugetul programului este de 240 de milioane de lei, iar obiectivul angajat prin PNRR este ca în următorii trei ani peste 250.000 de autovehicule cu vechimea de peste 15 ani să iasă din circulaţie, prin valorificare.

Potrivit ministrul Mediului, Mircea Fechet, peste 500 de primării sunt înscrie în programul Rabla Local iar fiecare român care va aplica la program va primi 3.000 de lei în schimbul casării autovehiculului vechi.

,,Sunt convins că interesul cetăţenilor în a-şi casa un autovehicul mai vechi de 15 ani, fără a avea obligaţia de a achiziţiona un autovehicul nou în schimb, va fi unul extrem de mare, la fel ca în cazul celorlalte programe de reînnoire a parcului auto pe care le derulăm prin Administraţia Fondului pentru Mediu”, a declarat ministrul Mediului la Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului ,,Reciclăm în România” – conferința regională dedicată colectării separate a deșeurilor, organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.