Skip to content

Peste 330 de milioane de euro investiții din PNRR în unitățile de învățământ din municipiile reședință de județ și sectoarele municipiului București

Miercuri, 26 iulie 2023, la sediul Guvernului, a avut loc ceremonia de semnare a contractelor de finanțare destinate dotării unităților de învățământ preuniversitar și unități conexe, cu mobilier, laboratoare de informatică și de științe, cabinete școlare, ateliere de practică și echipamente IT.
 
Primarii municipiilor reședință de județ și cele 6 sectoare ale municipiului București au semnat contracte de finanțare cu o valoare totală de peste 330 de milioane de euro pentru dotarea a peste 1700 de unități de învățământ și unități conexe.
 
”Pentru prima dată în istoria educaţiei, este alocată o sumă impresionantă, peste un miliard de euro, valoare eligibilă, prin PNRR, fără TVA, pentru dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv pentru învăţământul dual. Peste 1 miliard de euro din PNRR vor fi folosiţi pentru dotarea a peste 5.600 de şcoli, grădinițe, laboratoare de informatică şi ştiinţe, cabinete şcolare, ateliere de practică. Prin semnarea celor 2.500 de contracte, facem un pas important în direcţia unui sistem de învăţământ modern, accesibil tuturor copiilor şi tinerilor din România, dar mai ales capabil să îi ajute pe tinerii români să îşi dezvolte competenţele relevante pe piața muncii” a declarat dl. Marcel Ciolacu, prim – ministrul României.
 
„Asociația Municipiilor din România salută această investiție istorică în învățământul românesc. Vrem să subliniem câteva elemente foarte importante pentru a ne asigura de reușita acestei investiții: în primul rând avem nevoie de pregătirea profesorilor (…) în al doilea rând avem nevoie de o mai bună conectivitate între lumea educației și piața muncii.
Avem nevoie ca exigențele de pe piața muncii să se regăsească în școli și pentru asta ne aveți parteneri, pe noi, cei din administrația locală, pentru a adapta curricula la nevoile reale ale pieței muncii. În al treilea rând, avem nevoie de abilități noi în școală.
Ne aveți ca parteneri, iar noi avem nevoie ca administrație locală de descentralizare, de debirocratizare, flexibilitate și capacitate administrativă.” a declarat, dl. Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România, primarul municipiului Cluj – Napoca.
 
La eveniment au participat din partea Guvernului:
• dl. Marcel CIOLACU, prim – ministrul României
• dl. Nicolae Ionel CIUCĂ, Președintele Senatului
• dna. Ligia DECA, Ministrul Educației
• dl. Adrian CÂCIU, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
• dl. Adrian-Ioan VEȘTEA, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației