Skip to content

Cluj-Napoca, în primele 10 orașe din UE inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030

Într-un eveniment marcant, desfășurat în prezența Vicepreședintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, Cluj-Napoca a fost onorat cu distincția „EU Mission Label – Climate Neutral & Smart Cities”, clasându-se astfel în topul primelor 10 orașe din Uniunea Europeană. Acest titlu a fost acordat în cadrul unei competiții la care s-au înscris un total de 100 de orașe.

În 2022, Cluj-Napoca a fost selectat pentru a face parte din Misiunea Comisiei Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, angajându-se astfel într-o traiectorie fermă către neutralitatea climatică. Obiectivele de tranziție ecologică au fost precizate în documentele „Climate City Contract” (CCC), care au fost supuse evaluării Comisiei Europene în martie anul curent.

După o analiză atentă a documentației prezentate, Comisia Europeană a validat „Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030”, iar municipiul a fost distins cu eticheta Misiunii. „EU Mission Label” nu doar recunoaște eforturile orașului de a elabora un plan comprehensiv pentru tranziția ecologică, ci și validează acțiunile și proiectele pe care municipalitatea le implementează.

Această etichetă va facilita accesul Clujului la finanțări europene, naționale și regionale, precum și la investiții private. Procesul de elaborare a acestor documente a fost unul colectiv, implicând peste 20 de actori locali și respectând cu strictețe recomandările Comisiei Europene, prin intermediul consilierilor urbani desemnați pentru Cluj-Napoca.

Procesul a beneficiat și de suportul tehnic și implicarea profundă a experților Băncii Mondiale.
Implicarea robustă a ecosistemului local și atenția constantă a cetățenilor față de calitatea proiectelor municipale subliniază importanța acestui demers și au fost apreciate la nivel european. În plus, inițiativa „Cluj-Napoca 2030 Net Zero City Coalition”, care va opera sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică, oferă un forum unde părțile interesate pot discuta și consulta documentele CCC într-un mod aplicat.

Vicepreședintele Comisiei Europene, dl. Maroš Šefčovič, a declarat cu această ocazie: „Am fost mândru să acord pentru prima dată eticheta EU Mission celor zece orașe, adevărați pionieri în ceea ce privește neutralitatea climatică, având ca țintă atingerea acesteia deja în 2030.”