Skip to content

Emil Boc: Politica de coeziune trebuie să rămână expresia concretă a unității și solidarității europene

Astăzi, 28 noiembrie 2023, dl. Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România, a participat la Conferința „Green and Digital Transformation supported by EU Funds”, organizată la Palatul Parlamentului de Grupul S&D din Parlamentul European, Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Emil Boc a subliniat faptul că viitorul Uniunii Europene depinde de viitorul politicii de coeziune, în contextul unei Europe dominate de populism si extremism: ,,O Europă condusă de populisti si extremisti, fără coeziune, ar însemna începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană. (…) Politica de coeziune trebuie să rămână expresia concretă a unității și solidarității europene.”

Totodată, președintele AMR a adus în discuție și contribuția politicii de coeziune la reducerea disparităților de dezvoltare dintre statele UE: ,,Există o discuție în Europa între state net contributoare și state net beneficiare. Este o discuție falsă. În UE avem doar net câștigători reprezentați de Europa și fiecare țară. Toate regiunile și toate tările beneficiază de rezultatele politicii de coeziune. Inclusiv țările net contributoare au beneficii de pe urma politicii de coeziune, pentru că, o bună parte din ceea ce se produce se întoarce în țările net contributoare. Nu este colt al României unde să nu vedem rezultatele politicii de coeziune. Asta înseamnă contribuția noastră la proiectul European, la creșterea calității vietii pentru fiecare cetățean din UE și din fiecare colt al României. România a reușit să recupereze decalajele de dezvoltare și avem nevoie, în continuare, de susținerea politicii de coeziune. ”

La eveniment a fost prezent Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira alături de Stefan Musoiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisei Europene în România, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Rovana Plumb europarlamentar, Roxana Mînzatu, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, Teodora Elena Preoteasa, secretar de stat MIPE și alți membri ai Parlamentului și ai administrației publice centrale.