Skip to content

1 APRILIE 2025, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă – ODD2 – Foamete „zero”

Îmbunătățirea serviciilor publice prin dezvoltarea profesională a angajaților din companiile publice municipale

Cod proiect: 312170

Durata: 11.2024 – 11.2027

Editorul materialului: Asociația Municipiilor din România

Data publicării: Aprilie 2025

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă – ODD2 – Foamete „zero”

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) sunt o colecție de 17 obiective interconectate menite să servească drept „plan comun pentru pace și prosperitate pentru oameni și planetă, acum și în viitor”

ODD2 – Eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile.

Agricultura este importantă pentru întreaga societate.

Pentru o societate mai sănătoasă, trebuie să ajungem la o agricultură sustenabilă.

România deţine locul al şaselea în Europa din perspectiva dimensiunii terenurilor agricole și al eficienţei agricole şi limitarea deşeurilor alimentare constituie o prioritate.

Agenda 2030 a stabilit ca ţintă eradicarea foametei şi asigurarea securității alimentare prin creşterea productivităţii agricole şi prin reducerea deşeurilor alimentare.

ȚINTE STABILITE PÂNĂ ÎN ANUL 2030

2.1 Eradicarea foametei și asigurarea accesului tuturor, în special al celor săraci și în situații vulnerabile, inclusiv sugari, la produse alimentare sigure, nutritive și suficiente pe tot parcursul anului.

„Fiecare pas contează pentru un viitor sustenabil!”

„Măsuri inovative pentru o dezvoltare durabilă a comunității noastre!”

2.2 Eradicarea tuturor formelor de malnutriție, inclusiv atingerea până în 2025 a țintelor convenite la nivel internațional cu privire la greutatea și talia joasă la copiii sub vârsta de 5 ani, și abordarea necesităților nutriționale ale adolescentelor, femeilor însărcinate și celor care alăptează, cât și a persoanelor în vârstă.

2.3 Dublarea productivității agricole și veniturilor micilor producători agricoli, în special femei, populațiile indigene, fermieri, păstori și pescari, inclusiv prin accesul sigur și egal la terenuri, alte resurse și factori de producție, cunoștințe, servicii financiare, piețe și oportunități pentru crearea valorii adăugate și angajarea în activități non-agricole.

2.4 Asigurarea unor sisteme de producție alimentară durabile și implementarea unor practici agricole reziliente, care sporesc productivitatea și producția, contribuie la menținerea ecosistemelor,

consolidează capacitățile de adaptare la schimbări climatice, condiții meteorologice extreme, secetă, inundații și alte dezastre și care îmbunătățesc în mod progresiv calitatea terenurilor și solului.