Skip to content

A doua zi a vizitei de studiu în Norvegia din cadrul Proiectului E-tic

In perioada 14 – 17 martie are loc prima vizita de lucru din cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, PNP002, dedicată reprezentanților AMR, care se organizeaza în municipiile HAMAR si OSLO, Norvegia, cu sprijinul partenerului norvegian KS Norway.
Pe parcursul celor 4 zile ale vizitei de studiu, delegatia alcatuita din 14 functionari publici si alesi locali din cadrul primariilor de municipii membre AMR, se va intalni cu reprezentanti ai Primariei Hamar, ai Asociatiei Autoritatilor Locale si Regionale din Norvegia dar si ai Ambasadei Romaniei in Norvegia.
In data de 15 martie 2022, membrii delegatiei AMR au continuat vizita de lucru la Primaria Municipiului Hamar.
Prezentarile reprezentantilor primariei s-au axat pe modul de alcatuire si sursele de venituri ale bugetului local, controlul intern realizat atat de catre comisiile din cadrul consiliului local, cat si cele interne, precum si importanta acestuia in gestiunea si verificarea corecta a cheltuirii banilor publici. Totodata au fost detaliate procedurile prin care sunt cheltuite fondurile primariei. Transparentizarea cheltuirii banilor publici joaca un rol important, pe parcursul intregului proces bugetar, astfel toti actorii interesati de la ales local, salariati publici, cetateni se pot informa de acest proces, online.Mai mult sunt publice cheltuielile pe fiecare obiectiv public, si se pot urmari in timp real care sunt, spre exemplu, cheltuielile intr-o unitate de invatamant finantata de la bugetul local.
In acest sens municipalitatea are implementat un sistem de identificare si management a operatiunilor financiare, analiza de riscuri, fiind prezentate delegatiei AMR si procedurile interne privind auditarea acestor procese.
Incompatibilitatile alesilor locali si a functionarilor publici cat si cadrul legal care reglementeaza aceste aspecte, au reprezentat de asemenea subiecte pe agenda zilei.
In prezentarea cu privire la Codurile de Etica au fost subliniate 2 Coduri de etica implementate la nivelul Primariei Municipiului Hamar:
– Codul de etica al municipiului Hamar pentru salariati, precum si
– Codul de etica pentru alesi locali.
Primul contine 13 articole care cuprind reglementari cu privire la reputatie si credibilitate, impartialitate, achizitii publice, gestionarea cadourilor primite din partea cetatenilor sau a operatorilor economici.
Cel de-al doilea cuprinde in plus 2 articole – avantajele personale si conflictul de interese.
Reglementarile Whistleblowing – blamarea faptelor ilegale la locul de munca – a constituit un alt subiect important pe agenda, deoarece libertatea de exprimare a angajatilor este reglementata si in constitutia Norvegiei dar si la locul de munca, fiind incurajata comunicarea preventiva.
Dreptul functionarilor publici de a face sesizari este reglementat in „Legea Protectiei Angajatului”, astfel se pune accent pe libertatea de exprimare a nemultumirilor tuturor angajatilor, chiar si a celor angajati temporar. Acestea pot fi facute atat in mod deschis cat si anonim, persoanelor dezavantajate fiindu-le asigurata reprezentare ( sindicat, avocat), acces la informatii privind cazul la care se face referire si la rezultatele acestuia si protectie impotriva eventualelor represalii. Sesizarile nu sunt pedepsite prin amenintari, concedieri, „mutari” disciplinare.
Ziua s-a incheiat cu o prezentare din partea reprezentantului unuia dintre cele mai importante Sindicate din Norvegia, UNIO, neafiliat politic, avand 390.000 de membri, majoritatea membrilor fiind din sectorul public.
Sindicatul cuprinde personal din domenii precum: educatie, sanatate, administratie dar si din sectorul privat, studenti cat si pensionari. Colaborarea dintre angajat si angajator este o prioritate fiind sprijinita prin toate mijloacele, avand ca scop respectarea drepturilor angajatului, precum si medierea unor eventuale conflicte, ceea ce asigura un mediu etic si de dezvoltare a sectorului public.
Proiectul va continua pe parcursul zilei de 16 martie cu vizita de studiu organizata de Asociatia Autoritatilor Locale si Regionale din Norvegia, in OSLO.