Skip to content

Bruxelles, 10-13 octombrie 2022

În fiecare an, în luna octombrie, Comisia Europeană – DG Regio împreună cu Comitetul European al Regiunilor (CoR) organizează Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor – EWRC (#EURegionsWeek), care este cel mai mare eveniment anual din Bruxelles dedicat politicii regionale. EWRC 2022 este o ediție specială care marchează cea de-a 20-a ediție a acestui eveniment (2003 – 2022) și se desfășoară sub motto-ul: ”Noi provocări pentru coeziunea Europei.”

Tot în această perioadă are loc și Sesiunea Plenară a Comitetului European al Regiunilor și Orașelor. Din partea AMR, au fost prezenți dl. Emil Boc – primarul mun. Cluj-Napoca, președintele AMR precum și președintele Comisiei COTER din cadrul CoR, Antal Arpad – primarul mun. Sfântu Gheorghe și Ștefan Ilie – primarul mun. Tulcea.

Dl. Emil Boc, în calitate de primar și președinte COTER a fost prezent la o serie de evenimente pentru promovarea politicii de coeziune atât de importantă pentru bugetul României și nu numai:

  1. Întâlnire cu Elisa Ferreira, Comisarul european pentru politica de coeziune. Întâlnirea a fost concentrată pe următoarele teme:

– implementarea eficientă a fondurilor europene de coeziune în fiecare regiune a Europei;

– importanța susținerii politicii de coeziune după 2027, ca principala politică ce ține Europa unită și solidară;

– Nicio regiune a Uniunii Europei nu trebuie uitată sau abandonată;

– politica de coeziune aduce investiții, locuri de muncă și o bună calitate a vieții în fiecare colț al Europei;

– The cost of No cohesion is the cost of No Europe!

  1. Invitat în calitate de speaker la deschiderea oficială a EWRC ce s-a desfășurat la Parlametul European, alături de Comisarul european dna Elisa Ferreira si de președintele Comitetului European al Regiunilor, dl Vasco Alves Cordeiro.
  2. Prezidarea reuniunii commune anuală REGI-COTER, alături de dna Elisa Ferreira, Comisar pentru coeziune și reforme, Comisia Europeană, și dl Younous Omarjee, Președintele Comisiei pentru Dezvoltare Regională, Parlamentul European.
  3. Prezentare în cadrul Romanian Digital Day, Parlamentul European, alături de reprezentanți ai Parlamentului European, Comisiei Europene, oficiali români, experți, inovatori și creatori din sectorul digital și cel al tehnologiei, în cadrul panelului „Building tech valleys in Europe”, organizat sub umbrela Romanian Digital Day. Evenimentul este dedicat promovării potențialului României în domeniul digital.
  4. Prezentare în cadrul evenimentului ”Regional insights into the bigger picture of digital Europe” organizat de ADR NV la Reprezentanța permanentă a României pe lângă UE, alături de dl eurodeputat Daniel Buda, dl ministru Marcel Ioan Boloș și dl Ovidiu Cimpean, secretar de stat – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cluj-Napoca reprezintă un model de bune practici la nivel european în ceea ce privește abordarea legată de digitalizare, inovare și dezvoltarea de ecosisteme, respectiv în utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltare sustenabilă. Astfel, dl. Emil Boc a prezentat eforturile, reușitele și provocările Clujului în aceste domenii, tema sesiunii fiind „Orașe și regiuni reziliente – rolul digitalizării”
  5. Participare la panelul „Reforme și politica de coeziune: Priorități pentru noua perioadă programatică 2021-2027 și realizări din perioada 2014-2020”, alături de Marc Lemaître – Director General al Directoratului General pentru Politică Regională și Urbană.
  6. Speaker în cadrul dezbaterii de nivel înalt pentru relansarea Alianței pentru Coeziune (#CohesionAlliance) din cadrul Sesiunii Plenare a CoR, alături de:
  • Elisa FERREIRA, comisara pentru coeziune și reforme
  • Younous OMARJEE, președintele Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) a Parlamentului European
  • Vasco ALVES CORDEIRO – Președintele CoR
  • Dario NARDELLA, președintele Eurocities și primarul orașului Florența (Italia)
  • Jean-Claude MARCOURT, președintele Conferinței adunărilor legislative regionale europene (CALRE)
  • Karl-Heinz LAMBERTZ, președintele Asociației regiunilor europene de frontieră (AEBR)
  • Jean-Luc VANRAES, vicepreședintele Adunării regiunilor Europene (ARE)
  • Karine GLOANEC-MAURIN, reprezentanta Consiliului localităților și regiunilor europene (CLRE)
  • Cees LOGGEN, președintele Conferinței regiunilor maritime periferice (CRMP)